בסיור אומנות הרחוב בנחלת בנימין, נכיר את היצירות המפורסמות שעל הקירות, ונגלה מה עומד מאחוריהן, נבין מדוע יש כאלו המציירים בלילות, ואפילו נלמד לזהות את החתימה של אומני הרחוב הבולטים. קוד קופון מיוחד בהמשך הכתבה
מדרחוב נחלת בנימין הוא אחד המקומות הכי אומנותיים בארץ. במדרחוב מתקיים יריד אומנים פעמיים בשבוע, ומתקיימים בו מופעי מוסיקה, פסלים חיים ויצירות אומנות. אבל… שמתם לב לאומנות על הקירות?
כל המרחב הציבורי כאן מלא בציורי גרפיטי ויצירות אומנות בכל עבר. מה ההבדל בין גרפיטי לאומנות רחוב? מי הם האנשים המציירים על הקירות? ובכלל, מי הוא אותו הבנימין שעל שמו נקרא הרחוב?
צילום: ריקי רחמן וגיא יחיאלי
בסיור אומנות הרחוב בנחלת בנימין נכיר את היצירות המפורסמות שעל הקירות, ונגלה מה עומד מאחוריהן. נשאל את עצמנו מה ההבדל בין גרפיטי ובין אומנות רחוב. האם כל גרפיטי הוא בהכרח אומנות רחוב? ולהיפך, האם כל אומנות רחוב היא תמיד גרפיטי? מה נחשב ציור חוקי ומה לא?
נגלה מה צריך לעשות כדי לקבל אישור לצייר על הקירות במרחב הציבורי (כן, כן, לא תאמינו אבל יש הליך מסודר מול העיריה). נבין מדוע יש כאלו המציירים בלילות, ואפילו נלמד לזהות את החתימה (הסודית) של אומני הרחוב והגרפיטי הבולטים.
נכיר חלק מהשמות הבולטים בסצנת הגרפיטי ואומנות הרחוב כגון רמי מאירי, עדי סנד, מיכל רובין, The missk ועוד. נבין מתי הזמן הכי מתאים ליצור אומנות על הקירות, ומה קורה בשעות הקטנות של הלילה בנחלת בנימין.
קרדיט: אילור צחור
מי אתה – רחוב נחלת בנימין, ומה כל כך מיוחד בך?
מדרחוב נחלת בנימין נמצא בלב העיר תל אביב-יפו, בין שוק הכרמל לבין הרחובות אלנבי שינקין. עוד לפני שהגענו לכל הטוב שמציע רחוב המדהים הזה, כבר הוא נהנה מהתחלה טובה וסביבה מזמינה.
תוסיפו לכך את הרחוב עצמו, שמלא מבנים אדריכלים מרשימים, חלקם אפילו הוכרזו כמבנים לשימור. אבל גם בפני עצמו, רחוב נחלת בנימין ידוע כאחד מרחובות האומנים המפורסמים ביותר בארץ, אם לא המפורסם מכולם.
צילום: ריקי רחמן וגיא יחיאלי
רחוב נחלת בנימין מתפרש על פני כ-4 קילומטרים. זהו הרחוב השני באורכו בתל אביב (אחרי דיזנגוף), וכל פינה בו היא פנינה – אומנותית וחוויתית. שיטוט ברחוב זה הוא חוויתי.
העין לא שבעה מחנויות הטקסטיל העמוסות כל טוב, דוכני האומנים, והחנויות, הגדולות והקטנות כאחד. מן הרגשה של עיר אירופאית גדולה לצד השפה העברית בעיר המרכזית הארץ.
האוויר מלא במוסיקה חיה, בברים תוססים, בבתי קפה הומים ובקולינריה שהולכת ומשתבחת, החל ממעדניות וכלה במסעדות ששמן הולך לפניהם. לצד הקולינריה, נפתחו באזור גם בתי מלון בוטיקיים ואורבנים.
אגב, חיי הלילה כאן לא פחות סוערים מחיי היום. עם רדת החשיכה בתי הקפה משנים את גוונם והמועדונים פותחים את שעריהם.
קרדיט: flickr
בימים שלישי ושישי הופכת נחלת בנימין ליריד אומנים אחד גדול. מעל ל-250 אומנים מכל גווני הקשת וכל תחומי העניין מגיעים למקום, ומציגים אומנות בכל דרך אפשרית, החל מפרטי אומנות למכירה, והמשך באומנות רחוב, מיצגים והופעות.
סביר להניח שמרביתנו בקרנו באותו מדרחוב אומנים ויריד אומנות מפורסם לפחות פעם אחת, שכן זהו ככל הנראה יריד האומנות הכי גדול בארץ.
במקביל לשפע האומנים שמציגים את אומנותם ברחוב, החלו להגיע אומני ציור על קירות, או בשמם העממי – ציירי גרפיטי, ולצייר על קירות הנחלה באופן פיראטי.
בשלב כלשהו, אי שם בשנת 2017, החליטו בתל אביב במקום להילחם בתופעה לנקוט בצעד ההפוך, והחליטו לאמץ אותה. גדולי האומנים הוזמנו ויצרו יצירות קיר מרשימות ויפהפיות.
קרדיט: אילור צחור
איינשטיין צבעוני, צמד רקדני בלט, בנימין זאב הרצל, גיבור על ונגן אקורדיון נפגשו ברחוב – תתפלאו, אבל זו לא תחילתה של בדיחה, זה אולי תחילתו של סיור.
דמויות אלו, לצד רבות נוספות, חלקן אומנותיות לחלוטין, חלקן קריקטוריסטיות וחלקן ביקורתיות, הן חלק מציורי הרחוב שנפגוש בסיור אומנות רחוב בנחלת בנימין. זו לצד זו שוכנות כאן על הקירות הסאטירה, המאבק, הביקורת והאומנות.
קרדיט: אילור צחור
אם אתם חובבי אומנות וסיור אומנות רחוב בתל אביב מדבר אליכם, תשמחו לשמוע כי קיימים סיורים נוספים העוסקים בנושא, כגון סיור החברים של ביאליק, באחד הרחובות הכי ציוריים בתל אבא, בו שכנו מיטב האומנים, או סיור מאחורי הקלעים של הבימה. אם אתם כבר רעבים מכל האומנות והיופי, תשמחו להכיר את סיור הטעימות בשוק הנמל – סיור בנחל תל אביב ויריד המזרח או את סיור הטעימות בכיכר גבעון, או את בולברד ג’מל באשה – סיור טעימות בשדירות ירושלים.
את כל הסיורים המפורטים לעיל, ועוד סיורים רבים אחרים ניתן להזמין באתר עיריית תל אביב-יפו
קרדיט: אילור צחור