ברוכים הבאים לנחל הארוך מבין שלושת מקורות הירדן, הנחל המכונה חוצה הגבולות, בעל שני השמות ואחד מפנינות הטבע היקרות שיש לנו בארץ – זה הוא כמובן נחל שניר היפהפה המוכר גם בכינויו החצבאני, שם שלקוח משמו הערבי – אל-חאצאבאני. שמורת טבע נחל שניר מלאה במים צלולים, מסלולים מונגשים ולכל המשפחה, צמחיית נחלים ירוקה, בעלי חיים מגוונים, פינות ישיבה ושקט שיש רק בטבע
נחל שניר או החצבאני, הוא אחד משלושת מקורות הירדן ביחד עם נחל חרמון ונחל דן. אך לעומת חבריו הישראלים בשלמותם, נחל אל-חאצאבאני מתחיל את מסעו שאורך כ-60 ק”מ, אי שם בתחומי לבנון ושם גם נמצא חלקו העיקרי של הנחל.
קטע הנחל הזורם בגבולות ישראל מתחיל בקטע הגבול בסמוך לכפר עג’ר, ומשם הוא זורם איתן עד לנקודה בה הוא פוגש את נחל דן ונחל חרמון במפגש פסגה שכולו איחוד וזרימה משותפת ליד קיבוץ שדה נחמיה. באיחוד זה הם למעשה יוצרים את נהר הירדן.
חלקו הצפוני של הנחל הזורם בתוך מדינת ישראל, הינו שמורה סגורה שלצערנו אי אפשר לטייל בה, אך לשמחתנו נשמרת בה עקב כך ייחודיות הנחל ואופיו המתחתר באבני הבזלת. חלקו הדרומי של הנחל הסמוך למעיין ברוך וצפונית לקיבוץ הגושרים הוא שמורת טבע נחל שניר שהוכרזה כבר ב-1974 ואורכה כ-5 ק”מ.
נחל שניר, צולם ע”י ד”ר יואב פלמה
שמורת טבע נחל שניר מציעה למבקריה מגוון מסלולי טיול אשר בכולם תוכלו ליהנות מאופייה הייחודי של השמורה ומיופיו של נחל שניר.
המסלול הקצר ביותר הוא מונגש ומעגלי והוא מתאים כמובן גם להורים עם עגלות ומשפחות עם קטנטנים. ישנו גם מסלול בינוני שמתאים אף הוא לכל המשפחה ומסלול ארוך שאינו מעגלי ויאתגר אתכם מעט יותר.
נחל שניר, צולם ע”י ד”ר יואב פלמה
נקודת ההתחלה של המסלול הקצר והמונגש בנחל שניר נמצאת לאחר שנחצה את מגרש החניה לכיוון לוח המידע שמוצב שם – זו היא גם הזדמנות טובה להציץ על לוח המידע ולצלם אותו בטלפון, יש בו מידע על הצומח והחי שתפגשו בהמשך הדרך, מידע שיכול להיות מעניין ויעיל שתיתקלו בצמח יפה שתרצו לדעת את שמו.
מתחילים ללכת בעקבות השילוט אל עבר ‘בריכות השכשוך’ שנמצאות במרחק של כ-10 דקות הליכה מנקודת ההתחלה. כשתגיעו לבריכות השכשוך תמצאו פינה נפלאה מוצלת בה אפשר כמובן איך לא, להשתכשך בבריכות.
יש גם מפל קטן שמזין את הבריכות הרדודות שמהוות את האות לכל הילדים לקפוץ למים ולהורים לשלוף את הקפה, המצלמה, האבטיח או כל מה שמתחבא לכם שם בצידנית. מנקודה זו ניתן להסתובב בכל עת ולשוב על עקבותיכם אל עבר נקודת ההתחלה ולמגרש החנייה.
נחל שניר, צולם ע”י ד”ר יואב פלמה
המסלול הבינוני מסדר לנו פגישה עם נחל שניר המפואר בכבודו ובעצמו. זה קורה מיד אחרי שנרגענו מבריכות השכשוך שהדרך אליהן היוותה את חלקו הראשון של המסלול.
אך בשונה מהמסלול הקצר, מהבריכות נמשיך אל כיוון הנחל ואל מפל הטרווטין – נמשיך לכיוון מערב ונרד בגרם המדרגות הקטן, מרגע זה רוב ההליכה היא במים שמגיעים בערך עד גובה ברך של אדם מבוגר.
נמשיך עם כיוון זרימת המים כשבדרך תראו גם לא מעט פלגי מים שמגיעים מנחל דן הסמוך. לאחר הליכה של כ-20 דקות תגיעו למדרגות בהם עולים ומגיעים בחזרה אל מגרש החנייה ולסוף המסלול.
נחל שניר, צולם ע”י ד”ר יואב פלמה
המסלול הארוך מעט מאתגר יותר מזה הבינוני, אך עדיין יכול להתאים למשפחות עם ילדים מעט גדולים יותר.
לצורך מסלול זה יש צורך להשאיר רכב נוסף בחנייה שבמתחם גן צפון. מומלץ להגיע עם נעליים נוחות ומתאימות להליכה במים גם עבור המסלול הזה, שמתחיל כמו קודמיו במגרש החנייה – ממנו נצא בעקבות סימון השבילים של שביל ישראל שצבעיו כתום, כחול ולבן.
נחל שניר, צולם ע”י ד”ר יואב פלמה
נלך לאורך הגדה המזרחית של נחל שניר כאשר האפשרויות לטבילה במים יהיו רבות לאורך הדרך. כשנגיע אל קטע הדרך בו נראה את חניון מעיין ברוך מעברו השני של הנחל נפנה ימינה לכיוון מזרח וניפרד מהנחל בהליכה חשופה לשמש (לא לשכוח אמצעי הגנה מהשמש), בשביל האופניים נפנה ימינה עד שנגיע אל גן צפון, אשר בו השארנו את הרכב השני.
אפשרות נוספת במקרה שלא השארנו רכב בגן צפון, היא לפנות שמאלה בשביל האופניים במקום ימינה, ולהמשיך בהליכה של כ-15 דקות בחזרה למגרש החנייה שבכניסה לשמורת טבע נחל שניר, בה התחלנו את המסלול.
נחל שניר, צולם ע”י ד”ר יואב פלמה
טיפ: הכירו את פארק חושים, אפשרות נפלאה לחוות את שמורת הטבע נחל שניר ואת הטבע שבה במלוא העוצמה, בחוויה מיוחדת עם הילדים וכל המשפחה.
מדובר במסלול חווייתי אותו השיקה רשות הטבע והגנים, אורכו של המסלול עומד על כ-500 מטרים והוא כולל ארבעה מקטעים שונים כאשר בכל קטע פעילות המייצגת חיה אחרת שחיה בתחומי השמורה.
המסלול מעגלי, ההליכה בו היא קלילה ואף הולכים יחפים (על מנת להתחבר לאדמה ולהרגיש את הכל בעוצמה אמיתית) ויש עוד הפתעות והסברים מעניינים בדרך.
נחל שניר, צולם ע”י ד”ר יואב פלמה
קטע הנחל שנמצא בגבולות ישראל לשמחתנו הינו שופע מים, אך לא כך הדבר לאורך כל 60 הק”מ של הנחל.
בתחילת דרכו בבקעה הלבנונית הוא נחל אכזב ורק כעבור מספר ק”מ בסמוך לעיירה אל-חצבייה מעיינות מזינים את תחילת זרימתו של הנחל, אך הקשיים של הנחל לא מסתיימים כאן שכן בהמשך אותם מים מנוצלים על ידי הלבנונים להשקיה ולחקלאות והזרימה בנחל פוחתת באופן משמעותי.
בהמשך דרכו, מעיינות אל-ווזאני שפורצים ליד הכפר עג’ר מחדשים ומגבירים את זרימת הנחל שכבר ממש פורח מבחינה זו בגבולות ישראל.
נחל שניר, צולם ע”י ד”ר יואב פלמה
בנוסף, נחל שניר מוגדר כנחל שיטפוני. זה אומר שהזרימה בו עוצמתית הרבה יותר לאחר גשמים רבים, מה שמגביר את זרימתו בחודשים מסוימים פי כמה וכמה.
היותו של נחל שניר שיטפוני ואיתן גם מקנה לו את האפשרות להיות בית גידול נדיר במחוזותינו והוא אכן בדיוק כזה – מלבד היותו בית למגוון מינים מן החי והצומח, הוא גם מקום מקלט לבעל חיים שנמצא בסכנת הכחדה בישראל – הלוטרות.
נוסעים צפונה על כביש 90 וחולפים על פני קרית שמונה, ממשיכים כ-5 ק”מ אחרי צומת המצודות בכביש 99 עד קיבוץ הגושרים, הכניסה לשמורה בסמוך, עקבו אחר השילוט. ניתן לכתוב בוויז – שמורת טבע נחל שניר.
נחל שניר, צולם ע”י ד”ר יואב פלמה
הכניסה לשמורת הטבע הינה בתשלום. רישום מראש באתר של רשות הטבע והגנים יבטיח לכם את הכניסה לשמורה בתאריך בו בחרתם, יש להציג בכניסה אישור על ‘תיאום מועד ביקור’.
מחירי הכניסה: 28 ש”ח למבוגר, 14 ש”ח לילדים, חיילים ולאזרחים ותיקים, 24 ש”ח למבוגר בקבוצה ולסטודנטים.
שעות הפתיחה: שעון קיץ: ימים א’ עד ה’ ושבת – 8:00 עד 17:00, ימי שישי וערבי חג 8:00 עד 16:00. שעון חורף: ימים א’ עד ה’ ושבת – 8:00 עד 16:00 , ימי שישי וערבי חג – 8:00 עד 17:00.
נחל שניר, צולם ע”י ד”ר יואב פלמה
מחפשים עוד מסלולים מלאים במים בצפון שמתאימים לכל המשפחה? יש לנו כמה הצעות מעולות בשבילכם. תוכלו לקרוא על מסלול נפלא ברמת הגולן היפה ב-נחל אל על בין המפל השחור למפל הלבן, או למשל לחצות את הגליל העליון במסלול של נחל עמוד עליון. המלצות, אטרקציות ומסלולי טיול נוספים מחכים לכם באתר שלנו.