גם בים חווינו חודש הפכפך – ימים של סערות וגשם ימים של שמש, בעוד מתחת למים זכינו לפגוש אגפיות, המחבטנים וכמובן צבי ים. וגם: כיצד צריך לפעול כשאתם מוצאים צב ים על החוף?
מאמנת עסקית, צוללת משנת 1998 צלמת מעל ומתחת למים ומייסדת קבוצת הפייסבוק “יש מה לראות בים תיכון”
צולם ע”י לימור לאון
התחיל האביב בקניון אכזיב, וכמו האביב ביבשה, גם בים זכינו לחודש הפכפך ימים של סערות וגשם, ימים של שמש וים שטוח ולפעמים יוצא לצלול בגשם.
טמפרטורת המים בעומק של עד כ-27 מטרים, נעה בין 19-17 מעלות (מעט חמים יותר משנים קודמות) ומתחת למים ראות משתנה.
חשופיות שונות מוסיפות צבע מתחת לפני המים, בקניון אכזיב המחבטנים האפורים נצפים לעיתים קרובות וגם פגשנו אגפית משוישת ובאזורים שונים נצפו צבי ים (למשל בקיסריה ובקניון אכזיב).
צבי הים הם מבעלי החיים הקדומים וסובלים לא אחת מפגיעות פלסטיק, דייג, סירות ופגיעה בחופי ההטלה, בארץ מתבצעות פעולות לשימור והגנה על הצבים והקינים שלהם.
על פי הסיכומים של רשות הטבע והגנים בשנת 2022 לגבי הטלות של צבי ים, היו 372 קינים של צבי ים חום, ירוק ושלא זוהו, 271 קינים הועברו לחוות הדגרה, 85 נשארו במקום ו-13,679 אבקועים שוחררו לים (הדוח המלא נמצא באתר רט”ג) צבים שנפגעו מועברים לשיקום במרכז ההצלה לצבי ים במכמורת.
צב ים בקניון אכזיב, קרדיט: לימור לאון
במידה שפגשתם צב ים בצלילה שנירקול או שחייה, ניתן לדווח בקבוצת הפייסבוק “מעקב מפגשי צבים בים תיכון”, במידה שנתקלתם בצב ים פצוע או במצוקה, הוא חייב טיפול רפואי.
אל תסירו לבד את הפסולת ואל תשחררו את הצב לים אלא חייגו למספר *3639, מוקד רשות הטבע והגנים ופקח/מתנדב יגיעו לאסוף את הצב (חסימה על ידי פסולת גורמת לנמק והסרתה עלולה לגרום לזיהום ולמוות של הצב).
המחבטנים האפורים – דגי סחוס נצפים רבות בעונה זו בקניון אכזיב ואף עשויים לעלות בחכה של דייגים מאחר והם ניזונים משרימפסים, המחבטנים הינם דגי סחוס ממשפחת הטריגונים, ותפוצתם במזרח האוקיינוס האטלנטי ובים תיכון.
מחבטן אפור, קרדיט: לימור לאון
מעבר לריכוזים גבוהים באזור קניון אכזיב בצפון ניתן לפגוש אותם גם באזור חופי חיפה.
המחבטנים שוכנים על החול ולעיתים ניתן למצוא אותם מחופרים או במערות בסלעים. ניתן להבדיל בין זכרים לנקבות באמצעות אברי הרבייה של המחבטנים הזכרים הצמודים לזנב (בעונה זו פגשנו בעיקר נקבות).
היו החודש מפגשים נוספים גם עם חשופיות המכונות חינניות ים, החשופיות הינן רכיכות וניתן לפגוש מספר מינים חלקן פלבלינות, שצבען סגול מרהיב, ותפוצתן בעיקר בים תיכון ובמזרח האוקינוס האטלנטי. הן ניזונות מהידרוזואות (בעלי חיים קטנים מאוד, השייכות למערכת הצורבים).
חינניות ים נוספות היו דווקא פולשות מים סוף. בצבעי כתום חום ולבן, וחשופית DONDICE BANYULENSIS. חשופיות אלו מכונות גם אוניות, שקיבלו את שמן מהאונות הבולטות מהגב שלהן (כמו שיער ראש של פאנקיסט).
קרדיט: לימור לאון
באונות האלו יש מעין צינור של בלוטות עיכול המאפשרות חלופה של חמצן ופחמן דו חמצני, ומשמשות כתחליף זימים והגנה עצמית. להגנתן, משתמשות האוניות, בתאי הצריבה מהצורבים מהם הן ניזונות והיא אוגרת בשלפוחיות בקצה האונה
מקורות מידע: רט”ג, מדריך החי והצומח בים תיכון של מועדון פוצקר.
גם אתם מעוניינים להכיר את הדגים מקרוב? היכנסו לכתבה והכירו את כל מועדוני הצלילה בים התיכון >>
קרדיט: לימור לאון
מאמנת עסקית, צוללת משנת 1998 צלמת מעל ומתחת למים ומייסדת קבוצת הפייסבוק “יש מה לראות בים תיכון”