בתחילת חודש יולי צללנו בשברי אוניית הקיטור הטורקית בלילה ועל אף תנאיי הראות שלא היו מושלמים, פגשנו לא פחות מארבעה ארנבוני ים בשני צבעים. מידע נוסף על ארנבוני הים ואילו בעלי חיים נוספים תוכלו למצוא באתר הצלילה, תמצאו בהמשך הכתבה
מאמנת עסקית, צוללת משנת 1998 צלמת מעל ומתחת למים ומייסדת קבוצת הפייסבוק “יש מה לראות בים תיכון”
בתחילת יולי, מיד עם התחממות המים בים התיכון והגעתם ל-28 מעלות, צללנו לביקור מיוחד בשברי אוניית הקיטור הטורקית בלילה.
הפלגנו עם דמדומים מול השקיעה בנהריה עם הסירות של מועדון פוצקר, לאחר הפלגה קצרה (פחות מרבע שעה), הגענו לאתר והעמקנו, מצוידים בפנסים לאוניית הקיטור הטורקית. אתר צלילה בעומק רדוד מול חופי נהריה.
האונייה טבעה מול חופי נהריה במרחק של פחות מקילומטר מהחוף. ככל הנראה עקב תקלה במנועים היא נסחפה לרכס סלעים שבאזור.
יאיר ים, בעלי מועדון הצלילה בנהריה פוצקר, מספר שהאונייה פוצצה על מנת לא לסכן כלי שייט העוברים באזור ולמנוע הפרעה לפעילות באזור מאחר והאונייה טבעה באזור נתיב שייט.
כיום ניתן לצלול לשרידי האונייה ולראות את חלקיה פזורים לאורך עשרות מטרים בעומק עד 9 מ’ ועומק מרבי באתר כ-11 מ’.
בין השרידים ניתן למצוא את שני דודי קיטור, העוגן האדמירלי וגל הארכובה.
מועדון פוצקר, קרדיט: אופיר לוי
האתר נחשב מצוין לצלילות לילה ולעיתים מתקיימות בו צלילות לילה ייעודיות לצלמים.
באתר ניתן לצפות נחבאים בין השברים, בדגה עשירה סרטנים שונים כגון כפן גושמני, רכיכות שונות כמו ארנבוני ים, מחבטנים אפורים, זהרונים, סרגוסים, גרזנונים, ועוד תמנונים בעונה וכו’.
באתר, בצלילת הלילה, על אף תנאי הראות שלא היו מושלמים, וכללו סוול קל מתחת למים, פגשנו לא פחות מארבעה ארנבוני ים בשני צבעים!
ארנבוני ים. קרדיט: לימור לאון
ארנבוני הים הינם חשופיות – רכיכות גדולות מאוד שמגיעות למספר סנטימטרים וניתן לפגוש אותם בים תיכון בעיקר בחודשי האביב והקיץ, לרוב באזורים הרדודים – הרחבה נוספת על הארנבון כאן בהמשך.
חלק מבני המזל בקרבנו זכו לפגוש שני תמנונים – אחד מהם בשחייה. ולבסוף קינחנו במפגש עם הלובסטר המקומי המיוחד – הכפן הגושמני -זכינו לצפות בשלושה פרטים, שרובם היו בתנועה על דודי הקיטור הגדולים.
אחרי קרוב לשעה, הסכמנו לצאת מהמים. השעון הראה שכבר אחרי 21:00 בערב. עומק מירבי באתר – 9-11 מטר, הטמפרטורה בים תיכון היא בין 17 מעלות בחורף ועד ל כ-30 מעלות בקיץ.
זרית טבעתית, קרדיט: לימור לאון
בהזדמנות זו – נספק לכם קצת מידע על הרכיכה המיוחדת הזו – החילזון – ארנבון ים – Aplysia dactylomela – black spotted seahare.
רכיכות – חלזונות – חינניות ים שהם אכלנים גדולים ומסוגלים לאכול כשליש ממשקל הגוף שלהם.
הארנבון – חיננית-ים מסדרת ארנבי-הים (Order Anaspidea). אכלן צמחוני לא קטן, חובב אצות ומסוגל ביום אחד לאכול כשליש ממשקל הגוף שלו.
בנוסף לים התיכון, כשבאזורנו הוא נחשב מהגר, הארנבון נפוץ בים הקריבי ובמפרץ מקסיקו ובאוקיינוס ההודי, באזורי מים חמים יחסית וחי באזורים של קרקע חולית וסלעית. הוא פעיל בעיקר בלילה ומתחבא בנקיקי הסלעים במשך שעות היום וניזון מאצות.
הסיכוי הגבוה למצוא אותו הוא באוניית הקיטור הטורקית מול חופי נהריה, ושם אכן מצאנו כאמור ארבעה פרטים. ניתן למצוא אותו גם באזור שמורת ראש הנקרה עמוד 5, קניון אכזיב באזור השמורה הימית אכזיב וכן דווח על תצפיות באזור המרכז.
כפן גושמני, קרדיט: לימור לאון
עיקר התצפיות הן בלילה, אך ניתן לראותו גם ביום באתרים אלו בעיקר באביב ובראשית הקיץ.
צבעו של הארנבון חום – צהוב ומנומר ואורך גופו יכול להגיע ל-20 ס”מ. יש לו יכולת שחייה וזחילה מהירות.
לארנב הים שריד קונכייה פנימית מנוונת, הזימים אינם נראים ומכוסים בגלימה. לרגל שוליים גדולים המעניקים לארנב יכולת שחייה וזחילה מהירה.
הסיבה לכינוי ארנב – ארבעה מחושים בראשו של הארנבון שניים מתוכם מזכירים אזני ארנבת וצלליתו מזכירה ארנב רובץ.
כדי להרחיק מעליו טורפים הוא מפריש כאשר חש סכנה, דיו מתוך בלוטה בגופו, וכן יש בעורו חומרים כימיים נוספים המשמשים להרתעת טורפים.
אחד מדודי הקיטור, קרדיט: דב זינגרמן
בגופו של הארנבון בלוטה המכילה חומר דמוי דיו, אותו הוא מפריש בשעת סכנה. בנוסף, מכילים תאים בעורו חומרים כימיים המשמשים להרתעת טורפים.
ארנבי הים הינם רכיכות בעלות קונכייה פנימית מנוונת, החבויה בתוך הגלימה.
מן הראש מתנשא זוג משושות המשמשים לחישה כימית. סידרת ארנבי הים מונה כעשרה סוגים בלבד.
מדריך החי והצומח בים תיכון של מועדון פוצקר, בעריכת ד”ר שבי רוטמן.
במדריך זה תוכלו למצוא מידע נוסף ובעלי חיים נוספים בים התיכון.
Sea you soon ותזכרו. יש מה לראות בים תיכון.
מאמנת עסקית, צוללת משנת 1998 צלמת מעל ומתחת למים ומייסדת קבוצת הפייסבוק “יש מה לראות בים תיכון”