נחל צלמון הוא אחד הנחלים הבודדים בגליל התחתון בו המים זורמים לאורך כל השנה. הגן הלאומי נחל צלמון מלא בפינות טבע קסומות והוא משתרע על שטח של לא פחות מ-3,764 דונם, שמשלימים אזור טיול מושלם לכל המשפחה עם בריכות צוננות, מפלים, טחנות קמח, צמחיית מים עשירה וכל מה שצריך ליום כיף משפחתי בטבע הישראלי
נחל צלמון ממוקם במרכז הגליל התחתון, הנחל המפותל שאף שינה את מסלולו לאורך השנים בשל שינויים אקולוגיים באזורו, מתחיל את מסלולו בהרי מירון, משם הוא יורד עד למאגר צלמון ונשפך לבסוף בכנרת, בסמוך לקיבוץ גינוסר.
הטיול בנחל צלמון אהוב ופופולארי במיוחד עבור משפחות עם ילדים ויש מספר סיבות טובות לכך, הוא נחשב למסלול קליל ונעים להליכה, המים זורמים כל ימות השנה ולאורך הדרך יש בריכות מים צוננות ורדודות, שרידי טחנות הקמח אחראיות על הפן ההיסטורי, פינות של שקט פזורות לאורך הנחל וצמחייה נפלאה וירוקה משלימה את התמונה לטיול נפלא שכל אחד יוכל ליהנות ממנו.
נחל צלמון, קרדיט: ד”ר יואב פלמה
ישנם שני מסלולי טיול מומלצים בנחל צלמון, האחד הינו מעגלי וניתן לחזור בו חזרה על עקבותיכם בכל רגע שתרצו, השני הינו מסלול קווי ויש צורך בשני רכבים עבורו ובכל אופן, שני המסלולים מהנים, נחשבים בדרגת קושי קלה ומתאימים למשפחות.
על מנת להתחיל את המסלול המעגלי עלינו להגיע אל רחבת החניה שמחוץ לגן הלאומי, שנמצאת על כביש 804.
מרחבת החניה נתחיל את הדרך הרגלית בעקבות סימון השבילים הכחול-לבן, כמספר דקות לאחר שנתחיל ללכת נמצא את אפיק זרימת הנחל ונלך עם כיוון הזרימה, צמחיית נחלים כבר תקיף אתכם ותכניס אתכם לעניינים עד שתגיעו לבריכת מים קטנה ויפה, בה אפשר לעצור לקפה, לשכשך קצת רגליים במים וליהנות מהרגע.
מומלץ להמשיך לפחות עד שרידי טחנת הקמח הראשונה שתיראו בדרך, שכן 14 טחנות בסך הכל פזורות לאורך המסלול. במסלול זה ניתן להחליט בכל רגע שתרצו להסתובב, ולשוב באותה הדרך ממנה באתם עד לרחבת החניה.
נחל צלמון, קרדיט: ד”ר יואב פלמה
את המסלול הקווי נתחיל מאותה נקודה בה התחלנו את המסלול המעגלי – רחבת החניה של הגן הלאומי. עבור מסלול זה יש לדאוג לרכב מאסף שיחכה בנקודת הסיום של המסלול – כ-1.5 ק”מ מדרום לנקודת המוצא, במפגש סימון השבילים הכחול עם הכביש.
נתחיל את הדרך בעקבות סימון השבילים הכחול-לבן ונמשיך עם כיוון זרימת המים. נעבור על פני בריכת המים הראשונה ונגיע לטחנת הקמח א-סאג’וריה וכן על פני טחנת א-ארמיה, שנקראו כמו שאר הטחנות על שמות הכפרים הסמוכים לטחנות – סאג’ור ו- א-ראמה.
בנקודה זו השביל יורד לעבר עץ חרוב גדול שמעניק המון צל ועוד פינה מעולה לעצירה, משם הדרך ממשיכה עם הסימון הכחול.
כשנמשיך ללכת נגיע לשתי בריכות רדודות וצלולות, אשר בסמוך אליהן מעטרים את הנוף מספר עצי בוקיצה ענקיים.
נחל צלמון, קרדיט: ד”ר יואב פלמה
בהמשך הדרך נפגוש עד מספר טחנות קמח עד שנגיע לזו הנקראת טחנת משרעה ונדע לזהות אותה מפני שהיא קרובה לכביש, ומסמנת את נקודת הסיום של המסלול.
אפשרות נוספת למיטיבי לכת היא להמשיך עם הסימון הכחול כ-2 ק”מ נוספים עד שרואים גבעה, אשר בראשה נמצאת חורבת צלמון.
ניתן בנקודה זו לסטות מהשביל ולהתקדם בטיפוס קל בגבעה אל החורבה, אשר למעשה תפקדה כעיר לכל דבר בתקופת בית שני, ואף בוצרה על ידי יוסף בן-מתתיהו בתקופת המרד הגדול.
טיפ: לאורך נחל צלמון וברחבי הגן הלאומי מסתתרות פינות של שקט ושלווה, אותן ניתן למצוא די בקלות. כך שאם בא לכם טיול זוגי, או אפילו איזו פינה לקרוא ספר עם עצמכם – תארזו מה שעושה לכם טוב ותגיעו לחפש פינה שקטה על גדות הנחל, לא תתחרטו.
נחל צלמון, קרדיט: ד”ר יואב פלמה
נחל צלמון זורם לאורך כ-30 ק”מ והוא אחד היחידים שזורמים כל השנה מבין נחלי הגליל התחתון, את הנחל מזינים מספר מעיינות וביניהן – עין פרוד, עין רמיאל, עין צלמון, עין רביד ועין דשנה.
בגן הלאומי היפהפה צומחת לה צמחייה עשירה המורכבת משתי מערכות אקולוגיות עיקריות – בית גידול לח וחורש ים תיכוני. תוכלו למצוא בין היתר לאורך המסלול צמחי מים כמו – ערבה מחודדת, הרדוף נחלים, פטל קדוש, גומא ארוך ועוד, כמו גם עצי חורש ים תיכוני כגון – אלון מצוי, אלה ארץ ישראלית, אלת המסטיק ועוד.
שימו לב שמשרד הבריאות והמשרד להגנת הסביבה התריעו בעבר על זיהום בנחלים באזור וגם בנחל צלמון עצמו, לכן מומלץ להתעדכן בנושא לפני הגעה למקום.
הכניסה אל הגן הלאומי נחל צלמון הינה ללא תשלום, יש רחבת חנייה מסודרת בכניסה.
נחל צלמון, קרדיט: ד”ר יואב פלמה
בנסיעה על כביש 85 יש לפנות בהמשך הדרך לכביש 804 לכיוון ראס אל עיין, לאחר כ-3 ק”מ נוספים תוכלו להבחין ברחבת עפר מימינכם – זוהי רחבת החניה. ניתן לכתוב בוויז – גן לאומי נחל צלמון.
אחרי שכבר קראתם והכרתם את נחל צלמון המופלא, זה הזמן להמשיך ולהכיר עוד הרבה מקומות יפים באזור, לדוגמא תוכלו להכיר את נחל תבור הקסום וגם את נחל עמוד ועוד הרבה מסלולים שמחכים לכם באתר שלנו.
נחל צלמון, קרדיט: ד”ר יואב פלמה