אם הגעתם עד לכאן, סימן שאתם מתכוונים לצפות השנה במטר המטאורים פרסאידים, שיגיע לשיאו ב-12.8.23. אבל האם ידעתם שאתם ממש לא חייבים לנסוע עד לערבה כדי לראות את גשם המטאורים? את כל הפרטים (וגם מתי הכי כדאי לכם להגיע) תמצאו בהמשך הכתבה
כמדי שנה, גם ב-2023 יתרחש מטר המטאורים הפרסאידים. לרוב ניתן לצפות במטר בין התאריכים 17.7-24.8, אך אם תרצו לראות את המטר בשיאו, סמנו ביומנים את התאריך הבא – 12.8.23 – ומשם נמשיך את כל ההסברים.
מטאור הוא שם לגופים שמימיים קטנים בגודלם, מגושי סלע ועד גרגרי אבק, שנלכדים בכוח המשיכה של כדור הארץ, ונכנסים לאטמוספירה.
החיכוך עם האוויר במהירות גבוהה גורם לגוף להתלהט, החום גורם לפליטת אנרגיה בצורה של אור מהגוף הלוהט (כמו ברזל שמחומם באש עד שהוא מאדים ומאיר גם בחושך) ובשמי הלילה הוא זוהר ונראה כמו “כוכב נופל”, כפי שהוא מכונה (באופן שגוי, כמובן, כי לא מדובר בכוכב).
קרדיט: unsplash
חלק גדול מהמטאורים נוצרים מכוכבי שביט – גושי קרח וסלע גדולים שנעים ברחבי מערכת השמש במסלולים קבועים ומותירים מאחוריהם שובל של אבק, קרח וחלקיקי סלע.
כשכדור הארץ חוצה את אחד המסלולים הללו, נוצרת התופעה הקרויה מטר מטאורים: המון חלקיקי אבק וקרח שחודרים לאטמוספרה, נשרפים בה ויוצרים מראה מרהיב של שובלי אור.
את התופעות הללו ניתן לחזות מראש כיוון שגם המסלול של כדור הארץ וגם המסלול של כוכבי השביט ידועים לאסטרונומים ותאריך הפגישה ניתן לחישוב באופן מדויק.
קרדיט: unsplash
מטר הפרסאידים הוא מטר גדול במיוחד שבו ניתן לראות הרבה מטאורים. בשיא המטר הקצב מגיע ל- 80 עד 100 מטאורים בשעה והיו שנים שבהן היה ניתן לראות גם יותר. בשנת 2016 בשיא המטר ניתן היה לראות בין 150 ל-200 מטאורים בשעה ובשנת 1993 נצפו יותר מ-300 מטאורים בשעה.
בנוסף, המקום שבו מופיע מטר המטאורים בשמי הלילה – בגובה השמיים לכיוון צפון – מאפשר תצפית טובה במיוחד על המטאורים החודרים לאטמוספרה.
גם זמינות התצפית במטר תורמת לייחוד שלו: זמן ההתרחשות של המטר הוא בקיץ ובהרבה מדינות, כולל ישראל, קיים בעונה הזו סיכוי נמוך לעננות.
כך ניתן לחזות במטר באופן בהיר מצד אחד ומבלי לקפוא מקור מצד שני. כיוון שזו תקופת החופש הגדול גם הרבה יותר קל להתארגן לצפייה מסודרת במטר.
קרדיט: unsplash
כדי שנוכל לראות את מטר הפרסאידים בצורה האופטימלית, עליכם להגיע למקום חשוך ועם ראות מיטבית, לכן המדבר הוא המקום האידיאלי עבורכם, אבל הוא לא בהכרח המקום היחיד. ככל שהמקום חשוך יותר, כך תוכלו לצפות במטר בצורה ברורה כמה שיותר.
אגב, בשיא מטר הפרסיאידים, הקצב יכול להגיע עד למעלה מ-100 מטאורים בשעה. כדאי לכם להגיע לפני החשכה, על מנת שתוכלו להתארגן בצורה טובה יותר.
קרדיט: unsplash
ירוחם והמכתש הגדול: חניון לילה עין יורקעם, חניון לילה החולות הצבעוניים, חניון לילה נחל ימין, אגם ירוחם, חניון לילה נחל עקרבים, מצפור הר אבנון, ופסטיבל נוקדים עם כוכבים.
קרדיט: באדיבות כפר הנוקדים
לפרטים נוספים על פסטיבל המטאורים המבוקש בכפר הנוקדים לחצו כאן >>>
מקומות לינה מומלצים בזמן מטר המטאורים ניתן למצוא כאן >>>
קרדיט: באדיבות כפר הנוקדים