בחופים הרדודים של הים תיכון נצפו בטאים (דגי סחוס) ביניהם עשרות טריגונים מסוגים שונים, גיטרנים, וגם זכינו למפגש עם המחבטן האפור, עליו תוכלו למצוא פרטים נוספים (וגם היכן תוכלו למצוא אותו) בהמשך הכתבה
מאמנת עסקית, צוללת משנת 1998 צלמת מעל ומתחת למים ומייסדת קבוצת הפייסבוק “יש מה לראות בים תיכון”
חודש יוני בים תיכון – מה שקורה בפלמחים נשאר בפלמחים (וגם יוצא קצת החוצה), כשהשנה בפלמחים ובחופים הרדודים בים תיכון הייתה הצגה. עשרות טריגונים מסוגים שונים, גיטרנים, ועוד וגם כמה עטלפים שהצטרפו לחגיגות.
מה גורם להם להגיע דווקא בתקופה זו ודווקא להתרכז באזור פלמחים? זו אחת מעונות הרבייה שלהם וכך תועדו לא מעט מהלכי חיזור והזדווגויות בין פרטים ובהחלט נראה שכמות התצפיות עלתה.
ייתכן שריבוי התצפיות נובע מגידול בכמות הצוללים והמשנרקלים שמגיעה לאזור, ייתכן שהגבלות דייג תרמו ותתכנה – גם סיבות אחרות, אולי בעתיד נדע.
לעומת ההתקהלויות בפלמחים, קיסריה, גדור, ואף חופים בתל אביב ועל אף מספר תצפיות באזור ראש הנקרה קניון אכזיב נראה קצת שומם, מלבד כמה טריגונים אטלנטיים עד לסופי השבוע האחרונים של יוני – או אז, הראות השתפרה, טמפרטורת המים עלתה בשבוע מ-22 מעלות ל 24-25 מעלות, (כך היה גם בשבועות המקבילים אשתקד) ואת פנינו שוב קיבלו מחבטנים.
אחת המחבטניות היתה בגודל מטר – לא תצפית נדירה לקניון, אך המפגשים עם המחבטניות הגדולות לא רבים, וגם הם קורים רק מספר פעמים בשנה.
טריגון נמרי וגיטרן בפלמחים, צילום: רן גולן – out of the blue
המחבטן האפור הוא אחד מבעלי החיים המסקרנים שפגשנו גם בחודש יוני מתחת למים. המחבטן אפור – המכונה גם חתול ים. הוא דג סחוס – בטאי ממשפחת הטריגוניים שניזון מחסרי חוליות.
גודלו נע מ-45 ס”מ ויכול להגיע עד אורך של 1.5-2.5 מטרים (כולל הזנב), ולרוחב סנפירים של מטר ויותר. הזנב שלו לרוב באורך גופו ומסתיים בעוקץ דוקרני. לעיתים, בבוגרים ניתן לראות על גבו צורה משוננת כמו זנב של דרקון.
גיטרנים בפלמחים, קרדיט: רן גולן out of the blue
ברוב חודשי השנה במים העמוקים בקניון אכזיב ובתקופות מסוימות מגיע גם למים הרדודים למשל באזור בת גלים וראש כרמל, שמורת ראש הנקרה ולפעמים אפילו בקיסריה ודרומה.
הדוברה הגדולה מול חופי דדו שם כבר שנים מסתתרים בשברי האונייה מחבטנים גדולים במיוחד, אניית הקיטור האיטלקית בחיפה, הצוללת שירה, הסטיל אחי כידון (אנדרטת השייטת), אניית הקיטור התורכית מול נהריה, קניון אכזיב, הגוררת איתנה, הניצן, המרכב ושרידי הארלוזרוב בחיפה.
המחבטנים האפורים ימשיכו ללוות אותנו בחודש הקרוב ואליהם, בתקווה, יצטרפו גם העטלפים אברתן וטחן פרי עליהם נספר באייטם הבא.
קרדיט: לימור לאון
עוד הפתעות שקרו בחודש יוני מול חופי ישראל: מדיווחים של העמותות לחקר ולמען יונקים ימיים – מחמ”לי ודלפיס עלה שנצפו לוויתנים מסוג ראשתן במיקומים שונים.
ובנימה אופטימית ומשמחת זו, נתקלתם בדג סחוס? נשמח לעדכון ושיתוף בקבוצת הפייסבוק כרישים בישראל.
בבקשה זכרו שמדובר בחיות בר, לשמור מרחק סביר, לכבד את המרחב שלהם ולא לרדוף אחריהם מקורות מידע ושמות הדגים – מגדיר החי והצומח של פוצקר.
מידע נוסף על צלילה בים התיכון תוכלו למצוא כאן >>>
קרדיט: לימור לאון
מאמנת עסקית, צוללת משנת 1998 צלמת מעל ומתחת למים ומייסדת קבוצת הפייסבוק “יש מה לראות בים תיכון”