ללא ספק הכוכבת של השבועות האחרונים בחופי הים התיכון היא כלבת הים הנזירית יוליה, אך מלבדה נצפו קיני צבי ים, מחבטניות, טריגונים וגם סרטנים מסוג כפן גושמני. כל הפרטים בהמשך הכתבה
מאמנת עסקית, צוללת משנת 1998 צלמת מעל ומתחת למים ומייסדת קבוצת הפייסבוק “יש מה לראות בים תיכון”
כמו מעל המים, גם מתחת לפני הים מזג האוויר המשיך להיות הפכפך, גלים ראות משתנה, אצות שקישטו את החופים וטמפרטורת הים התחילה לעלות.
ויחד עם זאת הגיעו אורחים וביניהם מיוחדת במינה בדמותה של יוליה כלבת הים הנזירית (שבוודאי כבר הספקתם להכיר), כאילו שמעה שהחל מהשנה בישראל רוצים להחזיר את כלבי הים אלינו והיא באה לבדוק את השטח.
בדרום ובצפון נמצאו קיני צבי ים. קן ראשון של נקבת צב ים לעונה זו נמצא ליד עכו, זהו קן של נקבת צב ים חומה ונמצאו בו 44 ביצים וקן נוסף נמצא באשקלון.
קרדיט: Amituzan
ולחוף יפו הגיעה כאמור אורחת נדירה, כלבת ים נזירית. ראשונה על חוף בישראל שעלתה לנוח בחוף יפו, עד שהתאוששה וחזרה לים, האירוע היה מרגש במיוחד מאחר ואמנם, בעבר נצפתה כלבת ים נזירית במים באזור ראש הנקרה, אך זו הפעם הראשונה שכלבת ים מבצעת החפה על חוף בארץ ונחה על החוף.
בבדיקות מול חוקרים מטורקיה ומארגונים שונים התגלה כי כלבת ים זו מוכרת כבר משנת 2007 ועולה כי יוליה בכלל מוכרת בשם Tugra. יוליה נוהגת לרבוץ בחוף במזרח טורקיה, וכן זוהתה בעבר גם בחופי לבנון.
סיבת הגעתה לא ידועה, ואפשר לומר שזכתה לקבלת פנים חמה במיוחד, הודות לשמירה אדוקה של מתנדבים ופקחים של רשות הטבע והגנים. אגב, בימים אלו רץ קמפיין גיוס המונים של עמותת דלפיס ליצירת בית לכלבי הים הנזירי באזור ראש הנקרה.
קרדיט: Amituzan
לעומת יוליה, הכרישים החלו להתרחק מאזור החופים אולגה וחדרה ונותרו רק בודדים, ונותרו טריגונים נקודים גדולים ובאזורי החוף נצפו מספר צבי ים, וכן הטלות של צבות באכזיב ובאשקלון.
במים העמוקים שהתחילו להתחמם נאספו תצפיות רבות של מחבטניות, וטריגונים בינהם טריגון נקוד, וכן – התחילו תצפיות של עטלפים בקניון, וגם סרטנים מסוג כפן גושמני.
כפן גושמני (Scyllarides latus) – לובסטר המכונה גם צרצר ים, וסיגל (כנראה בגלל הצבע שלו) והוא הגדול ביותר מהסרטנים בחופי הים התיכון בישראל (אורכו כ-35 ס”מ). הוא חסר צבתות ובעל כפות, וחי באזור המים הרדודים ועד לעומק 50 מטרים.
הכפן פעיל בעיקר בלילה, ולרוב בשעות היום ימצא בנקיקים ומערות. והוא נצפה לרוב בחודשי האביב – עונת החיזור, ולכן לפעמים נפגוש אותם יחד, זכר ונקבה.
הכפן ניזון מרכיכות, בעוד הגושמני לרוב ניזון מרכיכות, בעיקר צדפות. הכפן נע באיטיות אך יכול גם לקפוץ ולרחף.
באזורים שונים בים התיכון האוכלוסייה שלו מצטמצמת, יתכן בשל דיג יתר, על כן הוגדר כערך טבע מוגן והפגיעה בו/מכירה שלו אסורה בהחלט. בשמורת אכזיב הכפן מוגן וסוברים שזה מה שעוזר בשימור שלו.
זוג כפנים בשברי אוניית הקיטור הטורקית, קרדיט: לימור לאון
פרטים נראו בעבר גם באתר הגוררת איתנה, באזור הסטי”ל אח”י כידון, אוניית הקיטור הטורקית בנהריה בשמורת ראש הנקרה, אזור אכזיב ועוד.
רוצים להתעדכן מה פגשנו בחודש יוני תמשיכו לעקוב באייטמים הבאים וכן ניתן להתעדכן בשוטף בתצפיות בקבוצת הפייסבוק יש מה לראות בים תיכון – Sea u.
מקורות מידע ושמות הדגים -ד”ר שבי רוטמן, מגדיר החי והצומח של פוצקר פרסומי רט”ג, ועמותת דלפיס ברשתות החברתיות.
כפן גושמני, קרדיט: לימור לאון
כפן גושמני, קרדיט: לימור לאון
מאמנת עסקית, צוללת משנת 1998 צלמת מעל ומתחת למים ומייסדת קבוצת הפייסבוק “יש מה לראות בים תיכון”