“על אף זה שאין כמו טיולים בטבע הפתוח, יש משהו בגנים בוטניים, בסדר המופתי הזה ובכניסה למקום מסודר ומאורגן ובעיקר מאוד מלמד שמתאים לילדים ולמבוגרים כאחד…”
אנו בטוחים שלא ידעתם שקיימים לא פחות מ-20 גנים בוטניים בישראל. יש כמה גנים שאפילו לא ידעתם שהם מוגדרים כגנים בוטניים! בואו להכיר אותם ולראות איך אפשר לשלב אותם בטיולים שלכם ומתי הכי כדאי להגיע לאיזה גן
אם חשבתם לטייל ולצפות בפריחה המדהימה בטבע מקרוב, אך הרגליים נותרו עייפות גם בסוף השבוע, יכול להיות שיש לנו פתרון בשבילכם – הכירו את הגנים הבוטניים בישראל. כיום קיימים לא פחות מ-20 גנים בוטניים בישראל, מצפון ועד דרום וחלקם מוגדרים ככאלה מבלי שידעתם כלל.
את הגנים הבוטניים בארץ נהוג לחלק לשני סוגים – גנים בוטניים המוכרים לפי חוק הגנים הבוטניים אשר מקבלים מימון ממשלתי, וגנים בוטניים שלא מוכרים לפי חוק הגנים הבוטניים, אך הם עדיין מוגדרים כגנים בוטניים.
הגן הבוטני הראשון שהוקם בארץ, הוקם בשנת 1931, אפילו לפני הכרזת עצמאותה של מדינת ישראל. מדובר בגן הבוטני הלאומי בהר הצופים, או בשמו הרשמי ‘הגן הבוטני לצמחי ארץ ישראל ע”ש מונטגיו למפורט’.
גן הקקטוסים גני יהושע, צולם ע”י עמית וקסלר
הגן מתעד את כל צמחי הבר של ישראל ושל המזרח התיכון. השטח של הגן הוא כ-25 דונם והוא מכיל למעלה מ-1,000 מיני צמחים. עם השנים והשינויים שעברה העיר ירושלים, הגן נזנח. בשנת 1980 הוחלט לשקמו ובשנת 1988 הוא נחנך מחדש ונפתח לציבור.
זה הוא רק אחד מתוך המון גנים בוטניים הקיימים בישראל. בחרתי לסקור עבורכם חמישה גנים שאני אוהבת במיוחד ומקפידה לבקר בהם לפחות אחת לשנה. לכל גן המאפיין המיוחד שלו:
פארק אוטופיה, צולם ע”י עמית וקסלר
הגן הבוטני בירושלים הוא אחד הגנים המיוחדים שיש והגן הבוטני הגדול ביותר בארץ. הגן מחולק לשש חלקות גיאוגרפיות: אפריקה הדרומית, אירופה, אמריקה הצפונית, אוסטרליה, דרום מערב ומרכז אסיה והים התיכון.
לכל חלקה הצמחייה המאפיינת את האיזור. בגן יש חממה טרופית מקסימה עם סחלבים רבים וצמחים טרופיים נוספים.
המלצת זמן ביקור אישית שלי: לכל עונה בשנה הצמחים הייחודיים לה, אני ממליצה להגיע לגן בחודש פברואר – מרץ כאשר פורחים בגן עצי הדובדבן, אשר בוהקים בצבע ורוד, למשך שלושה שבועות בשנה בלבד.
הגן הבוטני האוניברסיטאי ירושלים, צולם ע”י עמית וקסלר
חוות הנוי הצמודה למכללת רופין, צומת אחת מצומת בית ליד על כביש 4, נוסדה בשנת 1949. צמחים רבים הובאו לראשונה לארץ, לחוות הנוי, לבדיקה האם הם מתאימים לאקלים ולגאולוגיה במדינת ישראל. בחווה יש צמחים, שיחים מטפסים ועצים רבים אשר התחילו דרכם בחוות הנוי והופצו לכל רחבי הארץ.
כיום בחווה יש שימור של מיני צמחים מכל העולם, הוא משמש כמרכז לימודי והכשרה למקצועות הגינון וגננות נוי ועוד.
המלצת זמן ביקור אישית שלי: ממליצה להגיע במרץ כאשר יש פריחה של עצים החווה.
חוות הנוי רופין, צולם ע”י עמית וקסלר
ארבורטום הוא גן בוטני יערני, אשר מתמקד באיסוף, תצוגה ומחקר של עצים או שיחים בלבד. בארבורטום אילנות יש כ-350 מיני עצים מכל העולם. על כל עץ יש שילוט עם שמו וקוד QR אשר אפשר לסרוק לנייד ולקבל מידע נרחב יותר על העץ. בגן יש מבוך עצים מקסים לילדים והמון פינות מתאימות לפיקניק ולשהייה ארוכה.
הגן קיים משנות החמישים המוקדמות אך רק בשנת 2014 קיבל מעמד של גן בוטני. מאחורי הגן הבוטני קיימת קהילת אילנות, קהילה טיפולית לנפגעי סמים ואלכוהול.
המלצת זמן ביקור אישית שלי: ממליצה להגיע באוקטובר כאשר היער נכנס לתקופת השלכת היפה.
איך להגיע? חפשו בוויז: יער אילנות. שימו לב כי יש שני צדדים ליער אילנות, שניהם מצידי כביש 4. הארבורטום נמצא בצידו המזרחי של כביש 4 ואילו מצידו המערבי של כביש 4 יש את חורשת אילנות, מקום ששווה ביקור גם הוא.
יער אילנות ארבוטריום, צולם ע”י עמית וקסלר
פארק אוטופיה הוא פארק המשתרע על גודל של כ-40,000 מ”ר. יש בו סחלבים, צמחים טורפים וצמחייה טרופית בתנאים של יערות גשם.
במתחם יש יער גשם טרופי, חווה חקלאית, איזור של קקטוסים, איזור של ורדים, משתלה ועוד.
המלצת זמן ביקור אישית שלי: כל השנה, אין זמן ביקור מיוחד.
פארק אוטופיה, צולם ע”י עמית וקסלר
אחד מכמה מתחמים בגני יהושוע שבתל אביב הוא גן הקקטוסים. בגן 50,000 צמחים ובהם 3,500 סוגים ומינים שונים של קקטוסים. בגן קיימות גם חממות לגידול סוקולנטים, שחלקם הובאו מרחבי העולם כזרעים והונבטו במשתלות הגן. הגן מרשים מאוד ומשמש כמקום פופולרי לצילומי חתונה ועוד.
המלצת זמן ביקור אישית שלי: בתקופת הקיץ כיוון ויש הרבה מינים של קקטוסים אשר מוציאים פרחים בקיץ.
איך להגיע? חפשו בוויז: חניון גני יהושע או ‘חנייה לגן הסלעים’, משם תצאו להליכה של כ-10 דקות ותגיעו לגן.
אהבתם את הכתבה? לחצו כאן כדי לראות עוד טיולי פריחה מומלצים >>
גן הקקטוסים גני יהושע, צולם ע”י עמית וקסלר