המוזיאון שנפתח לפני כעשור משמש כאמצעי נוסף לביטוי נושאי התרבות והחינוך, תוך מטרה לשמש כמוקד תורם ומעצב שיח חינוכי ותרבותי בארץ. אם אתם רוצים לדעת עוד – המשיכו לקרוא!
מוזיאון העיצוב חולון הוא הראשון מסוגו בארץ המקדיש את כל תוכנו ופועלו לעיצוב. המקום נפתח לפני למעלה מעשור ומטרתו היא שיתוף והצגה של יצירות עיצוב מקומיות.
המוזיאון הוא חלק ממתחם שלם המוקדש לתרבות, פרי תכנונם המשותף של האדריכל רון ארד וברונו אסא. המוזיאון אינו מציג למבקריו תערוכות קבועות אלא מתחלפות בלבד העוסקות כולן, איך לא, בעיצוב.
אלבר אלבז: מפעל החלומות במוזיאון העיצוב חולון, צילום: אלעד שריג
המוזיאון הממוקם בעיר חולון, משמש כאמצעי נוסף לביטוי נושאי התרבות והחינוך, עליהם שמה העיר דגש באופן מיוחד. תוך מטרה לשמש כמוקד תורם ומעצב שיח חינוכי ותרבותי בארץ, ניתן במסגרת הפעילות מקום ראוי גם לתחום העיצוב.
עצם הקמת המוזיאון סיפקה פתח לשיתופי פעולה מקומיים ובינלאומיים בין מעצבים, מבקרים ואחרים מהתעשייה. המוזיאון מאפשר חשיפה של סצנת העיצוב המקומית עבור מבקרים מכל העולם ובנוסף, משמש כמקור לימודי וחוויתי גם בעבור מבקרים מקומיים צעירים ומבוגרים.
מוזיאון העיצוב חולון שם לו למטרה להוביל ולקדם את תעשיית העיצוב באמצעות ביסוס מעמדו ותרומתו לתעשיית העיצוב הבינלאומית. העלאת שאלות בדבר המקום שתופס תחום העיצוב בחיינו, שיתוף בין אנשי מקצוע מהתחום ומבקרים שאינם כאלה, משאירים את תחום העיצוב במרכז הדיון והמודעות.
ישראל פרקר, מתוך אתר פיקיויקי
מוטי ששון – ראש העיר חולון, וחנה הרצמן – מנכ”לית העירייה, פנו יחד בשנת 2004 אל האדריכל והמעצב הידוע, רון ארד, בבקשה לתכנון מבנה המוזיאון. השניים ביקשו מארד לתכנן מבנה שיספק היכרות מעמיקה של המבקרים עם עולם העיצוב.
החברה האמונה על פיתוח העיר חולון, ניהלה את פרויקט הבנייה והתכנון של המוזיאון, ומלאכת ההקמה והתכנון עירבה שלוש מדינות שונות: ישראל, אנגליה ואיטליה. בעוד משרדו של האדריכל, ארד, ממוקם בלונדון שבאנגליה, רצועות הפלדה מסוג קורטן העוטפות את המבנה, יוצרו באיטליה. מוזיאון העיצוב זכה לתואר מבנה ארכיטקטוני מקורי וכיכב בתערוכות עולמיות בפריז, ניו יורק ועוד.
ישראל פרקר, מתוך אתר פיקיויקי
מבנה המוזיאון חולש על שטח עצום של כ-37,000 מ”ר. עוד טרם הכניסה אל המוזיאון עצמו, משמש המבנה שלו כמוצג עיצובי מרשים. המקום כולל שני אולמות שונים לתצוגה: הראשון, גדול יותר ושופע אור טבעי, אותו ניתן לווסת על ידי אמצעי הצללה הקיימים במקום. האולם השני, כמחצית מגודלו של האולם הראשון, חשוך יותר, אינטימי ובו מותקנים גופי תאורה.
חזית המוזיאון עטופה ברצועות פלדה אשר מעוצבות בצורה גלית ותוחמות את המבנה עצמו. המוזיאון בנוי על מפלסים שונים, שניים במספר במעין שיפוע. הרעיון העיצובי המנחה, היה ניגוד בין חללי הפנים הקופסתיים לעומת עיצוב החוץ הרך והגלי.
אם תכננתם ביקור בעיר חולון, מוזיאון העיצוב הוא תחנת חובה עבורכם. המוזיאון מציג כעת תערוכה מושקעת ומקיפה המוקדשת לפועלו של מעצב האופנה אלבר אלבז, “מפעל החלומות” שמה. אלבז הוא ישראלי שנולד במרוקו, גדל בארץ, עזב לארצות הברית ופריצתו הגדולה הייתה בפריז שבצרפת. יצירתו ופועלו זכו להכרה והצלחה בקנה מידה בינלאומי.
מלבד כישרון עיצובי פנומנלי, אלבז היה ידוע ביכולתו לרגש אנשים, לגעת בהם באמצעות עיצוביו המרהיבים. התערוכה מתפרשת על כל שטח התצוגה של המוזיאון ומציגה קולקציות ודגמים שטרם נראו, חפציו האישיים של המעצב, צילומים, עיצובי קוטור ודגמים אהובים מתצוגות שונות שהציג. אלבז נפטר בשנת 2021 כתוצאה מסיבוכי מחלת הקורונה.
אלבר אלבז: מפעל החלומות במוזיאון העיצוב חולון, צילום: אלעד שריג
תערוכה המציגה את אותן תופעות יומיומיות, שגרתיות, מהן אנו לרוב נוטים להתעלם כל עוד הן מתנהלות כשורה. אותם חפצים יומיומיים ותופעות, מקבלים פרשנות מעניינת על ידי למעלה ממאה יוצרים שונים, המציגים את פרשנותם במסגרת התערוכה. מן היצירות שהוצגו בתערוכה זו, בולטים במיוחד מיצגי “בניין רכבת” ו”רוח רפאים” .
במיצג “בניין רכבת”, מציגים היוצרים התייחסויות שונות למושג “בית”, תוך בחינת מרחבים שונים: ציבורי, אישי, חיצוני, פנימי להצגתו. ‘רוח רפאים’ מציג למבקרים על גבי קיר ענק, שלל חפצים, אותם ניתן למצוא בבית. החל ממוצרי חשמל ועד לדלתות וארונות.
תערוכה אינטראקטיבית, המציגה את פרשנותה לקיטוב בין שתי תופעות המתרחשות במקביל: גלובליזציה אל מול לאומנות, הרשתות החברתיות הפופולריות מהוות זירה להעצמת הקיטוב. בתערוכה תוכלו להביע את דעתכם האישית, להגיב על עמדותיהם של אחרים ועל ידי כך, ליצור בעצמכם התדיינות על נושאים שונים.
המתגים הייחודיים של הדוד הנמצאים כחלק מהמיצג, מדגימים את הקלות בה ניתן להעצים מחלוקת בלחיצה על כפתור. את התערוכה יצרו שבעה מעצבים שונים, שאף נבחרו לייצג את המדינה בביאנלה לעיצוב שנערכה באנגליה בשנה שעברה.
דנה רוסו, מתוך אתר פיקיויקי
2 תגובות על “מוזיאון העיצוב חולון: המדריך המלא למבקרים”
המקום נפלא, המוזיאון יפה והדברים המוצגים תמיד מרתקים.
מוזיאון נחמד לגמרי, מומלץ בעיקר לחובבי הז’אנר.