הר תבור מציע למבקרים בו מסלולי טיול שונים, נקודות תצפית יפיפיות, מערות וכנסיות. אז אם אתם מתכננים לעשות טיול מעניין, הגעתם למקום הנכון
הר תבור נמצא בגליל התחתון באזור עמק יזרעאל. בשל גובהו הרם וצורתו המעוגלת, הוא בולט בנוף ומהווה נקודת משיכה עבור מטיילים רבים. פסגתו העגולה של הר תבור, אף הקנתה לו מעמד קדושה בימי קדם ועד היום ניתן לראות שרידים של כנסיות שונות ומבצר אשר נבנו על שטחו.
ההר שימש בעבר כנקודת גבול המפרידה בין שטחי השבטים זבולון, נפתלי ויששכר. בנוסף, הוזכר בתקופת המרד הגדול, כאשר הותקף על ידי מפקד המרד באזור הגליל שאף תיעד את מידותיו. בעבור הנוצרים, לפי אמונתם, בהר השתנה מעמדו של ישוע כאשר דיבר אליו קול האל וציווה באוזני תלמידיו של ישו להקשיב לדבריו וללכת אחריו.
בשל כך, נוהגים עד היום נוצרים רבים לפקוד את המקום מפאת קדושתו. הצמחייה בהר ירוקה לאורך כל עונות השנה, דבר המקנה להר מראה מרשים ומעורר התפעלות, מכאן מגיע גם כינויו “ההר הירוק כל ימות השנה”. עם שילוב פריחה עונתית ותחנות חובה נוספות אשר מציע המקום, הר תבור הוא בהחלט אתר יפהפה השווה ביקור!
הר תבור, צולם ע”י רינת ברק
הר תבור מציע למבקרים בו מסלולי טיול שונים, נקודות תצפית יפיפיות, מערות וכנסיות. שביל ישראל עובר בחלקו בהר, ניתן לסייר בו במסגרת מסלול טיול מעגלי וניתן לבחור שלא. שמורת הר תבור הוכרזה בשנת 1991 והיא חולשת על האזור המזרחי והצפוני בפסגת ההר. בשטח השמורה שלושה מסלולי טיול מסומנים ומגוון רחב של חורש טבעי.
בשורות הבאות נסקור יחד את מגוון המסלולים:
הר תבור, צולם ע”י רינת ברק
לפני תחילת המסלול המעגלי של הר תבור, ניתן לבקר בכנסייה הפרנציסקנית המפוארת הממוקמת בפסגתו של הר תבור. הכנסייה נבנתה בשנת 1921 ולפי האמונה הנוצרית, תהליך ההישתנות של ישו התרחש בה, כך גם מדגימים עיטורי הפסיפס במקום את התהליך שעבר ישו.
בנוסף, תפגשו שם גם נזירים אדיבים ותוכלו להנות מנקודות תצפית מרהיבות. בצפון הר תבור קיימת כנסייה נוספת, אשר מבחינת מראה נחשבת לצנועה לעומת פאר הכנסייה הפרנציסקנית, והיא הכנסייה האורתודוקסית היוונית, אך היא אינה פתוחה למבקרים.
הכנסייה הפרנציסקנית הר תבור, שעות פתיחה: פתוחה למבקרים בימים ראשון עד שבת, בין השעות 08:00 בבוקר עד 12:00 בצהריים. ובימי שישי, החל מ-14:00 עד 17:00.
צילום: זלר -זלמנסון, מתוך אתר פיקיויקי
המסלול ידוע גם בכינוי הר תבור מסלול מעגלי. נקודת ההתחלה והסיום של המסלול נמצאת בחניון הסמוך לכנסיית ההישתנות. נתחיל בטיול רגלי נינוח העובר בשביל המקיף את ההר ובו שלל נקודות תצפית מרהיבות. את מסלול הר תבור שביל הפסגה, נמשיך בכביש המגיע אל הכנסייה ובהמשכו, אל שער הרוחות – שחזור של שער עתיק בסגנון צלבני, עשוי אבן ומרשים.
אחרי שנחלוף על פני השער נפנה שמאלה, אל עבר שביל עפר בסימון שחור – שביל קסום עמוס בצמחייה, עצים ופריחה עונתית מרשימה. עצי אלון, אורן, אלת המסטיק ואלון התבור, שעל שמו קרוי ההר, יקיפו אתכם בעת ההליכה במסלול. פריחה סתווית של חלמוניות וחצבים מעטרת את השביל ובעונת האביב, נרקיסים, כלניות, רקפות, סתווניות וסחלבים.
לאחר מאות מטרים ספורים של הליכה בשביל, נגיע להתפצלות שבילים, בין השביל המסומן שחור, בו צעדנו עד כה, ובין שביל נוסף המסומן באדום. נמשיך עם הסימון השחור אל עבר נופי עמק יזרעאל, הגליל התחתון, הגלבוע ונחל תבור. החרמון אף הוא נמצא בטווח ראייה כאשר צופים לכיוון האזור מן ההר.
נמשיך הלאה לכיוון מערה שבעבר שימשה, כפי הנראה, למגורים עבור נזירים שנמצאו באזור. אזור זה גדוש פריחה צבעונית בעונת החורף, כרכום, כלניות, סתוונית ועוד פרחים מרהיבים הפורחים באזור בעונה.
נמשיך צפונה במסלול על ההר, לכיוונה של הכנסייה האורתודוקסית היוונית, שם תוכלו לראות שער המוביל אותנו אל קפלת מלכיצדק שנחצבה בסלע. הקפלה שייכת לכנסייה היוונית ועל פי רוב, שעריה אינם פתוחים למבקרים. לפי מסורת כנסייה זו, שם נפגשו מלכיצדק ואברהם. מנקודה זו תוכלו להמשיך אל רחבת החנייה, בה המסלול התחיל.
הר תבור, זאב שטיין, מתוך אתר פיקיויקי
השביל ממוקם בצד הדרומי של הר תבור וישוב דבוריה נמצא ממש תחתיו. במקום זה, ישנו ריכוז גבוה של חלמוניות – פרח בר מוגן וצבעו צהוב כמו צבע החלמון, מכאן מגיע שמו. פריחת החלמונית מתרחשת בעונת הסתיו, פקעותיו אוגרים את כל הדרוש על מנת לפרוח בסתיו עוד טרם יורדים משקעים.
על מנת להגיע לשביל, נוסעים לכיוון הר תבור, בפנייה השלישית פונים ימינה לכיוון היער ושם משאירים את הרכב במקום המיועד לכך. הליכה רגלית קלילה של כמה מאות מטרים תוביל אתכם אל אזור הפריחה. המסלול מתאים למשפחות ואורכו בין שעה לשעה וחצי.
בדומה לכנסיית ההישתנות בהר תבור, גם מנזר יווני אורתודוקסי זה, מוקדש להליך ההישתנות ועל פי האמונה הנוצרית, התהלך ישו על הר תבור. המנזר נבנה על גבי שרידיו של מבנה עתיק והוא שוכן בחלקו הצפוני של ההר.
כנסיית ההישתנות, צולם ע”י israel zeller
נוסעים מעפולה בכביש מספר 65 אל עבר צומת גולני, פונים שמאלה בצומת תבור לכיוון דבוריה, כביש מספר 7266. בכיכר המרכזית של דבוריה, פונים ימינה לכיוון מנזר הר תבור.
לאחר דקות ספורות של נסיעה, נפנה שוב ימינה לכיוון פסגת הר תבור – יש לנסוע בזהירות, הדרך צרה במיוחד, בסופה תגיעו אל שטח החנייה של המנזר בפסגת ההר.
הר תבור, צולם ע”י רינת ברק
2 תגובות על “פארק לאומי, נופים ועוד: האטרקציות שלא תרצו לפספס בהר תבור”
קסם של מקום! מההר יש את אחד הנופים היפים בארץ!
המנזר מרשים ויש נוף מדהים. החניה מעט רחוקה והמקום אינו נגיש לנכים וחבל.