קרה לכם פעם שהגעתם לבני ברק והרגשתם קצת בחו”ל, ואז נזכרתם שאתם בלב גוש דן? ובכן, יש המון מה להכיר בבני ברק ומסתבר שסיור קולינרי בבני ברק יכול להיות מעניין במיוחד. רוצים לדעת למה? המשיכו לקרוא
בני ברק היא תופעה. היא נחשבת לעיר השישית הכי צפופה בעולם המערבי ובכלל, והעיר החרדית הגדולה ביותר בישראל. בני ברק נמצאת בלב גוש דן, עשר דקות מתל אביב, שתי ערים שהן קודש וחול, שחור ולבן, ישן וחדש, ליברלי ושמרן.
בבני ברק אפשר כמובן להסתובב לבד, אך אין אדם חילוני אשר נכנס בשערי העיר ולא עולות במוחו מיד שאלות מסקרנות, תהיות ומעט חשש. מרגיש פתאום יותר יהודי, אך גם יותר זר, קצת בארץ וקצת בחו”ל, קצת בימינו אנו וקצת במאה ה-18 במזרח אירופה.
לכן את בני ברק מומלץ להכיר עם מדריך. בסיור עם המדריך תשמעו על סיפורה של החברה החרדית, תחברו את הקצוות, תוכלו לעסוק בשאלות ובמיתוסים של אחת הסוגיות הבוערות בחברה הישראלית – מי הם באמת החרדים ואיך הכל התחיל? כיצד החברה הכי הומוגנית בישראל היא גם הכי הטרוגנית? מי הם החסידים ומי הם הליטאים? ואיך זה שבמרחק עשר דקות מתל-אביב קיימת חברה סגורה, שחיה במכוון במאה ה-21 עם דפוסים של המאה ה-18 וכיצד זה מסתדר? בואו לשמוע!
בני ברק, צילום: ליזי שאנן, מתוך אתר פיקיויקי
בסיור בבני ברק תוכלו לבקר בישיבת פונוביץ’, האליטה של לומדי התורה, לראות את בית הכנסת איצקוביץ’, בו עוברים הכי הרבה מתפללים בעולם ופועל 24/7, את מאפיית ויז’ניץ האגדית בה אופים אלפי חלות מתוקות בכל לילה, תשמעו מוזיקה חסידית ועוד.
אחד הדברים הכי מהנים במהלך הסיור, הוא להיכנס למעדניות הרבות ולהתענג על אוכל יהודי אותנטי שמזכיר את הניחוחות כמו בבית של סבתא ומה היא הדרך הטובה ביותר לחבר בין בני אדם אם לא באמצעות אוכל?
סיור אוכל קולינרי בבני-ברק (עם מדריך) נפתח עם אלכוהול “כשר למהדרין”, שסוגו שמור במערכת או כמו שאומר רבי חייא בגמרא, “נכנס יין יצא סוד”?
נכיר את “סוד הטעם” של החברה החרדית, נטעם מתבשילי המטבח היהודי-אשכנזי המסורתי, וחלקנו באמת יזכרו מעט בניחוחות בית סבתא. בסיור “אווירת הסצנה” – חמישי בלילה ברחוב החרדי, שאצל החרדים נקרא “ליל שישי” כשהוא מלווה בחיפזון ההכנות לפני שבת קודש, נטעם מעדנים ותבשילים יהודיים מסורתיים לצד משמע סיפורים יהודיים ושלל פיקנטריות.
המאכל המסורתי (בנוסח ההונגרי שלו). אז מה זה בכלל צ’ולנט ומה זה חמין, ואיך הפך למאכל יהודי חוצה עדות בגרסאות מפתיעות? ובעיקר, מתי לא מומלץ לאכול צ’ולנט.
מאכל אשר מסמל את השטייטל היהודי, שיצר פולקלור שלם סביב יהדות אשכנז. נגלה כיצד התמודד הדג המלוח “הישן” עם חידושי הקולינריה של המאה ה-21 ומה באמת אוהבים החרדים לאכול.
דג מלוח, צולם ע”י דניאל משולם
נטעם מספר סוגי קיגל ונשמע מהיכן הגיעו, מה בכלל נחשב ליהודי במאכל זה ומה הוא השילוש הקדוש. וכמובן, כיצד הצליח המוח היהודי לייצר מטעמים יצירתיים וחדשניים מתפוח אדמה בלבד.
נבדוק מחדש את המאכלים של סבתא, שהנכדים הכי חוששים מהם, ותתפלאו, לחלקכם יהיו תגליות מפתיעות, אז לא לשכוח לצלם ולהעלות לסטורי.
ולסיום כמובן, איך אפשר בלי הקינוחים היהודיים שיגרמו לכולנו להגיד “ברכת הגומל”. אם חשבתם שבזה מיצינו את בני ברק, כנראה שאתם לא מאלה שנשארים מסובין כל הלילה לקרוא את הגדת פסח. אז אל דאגה, יש גם את חנוכה.
אם עשיתם כבר סיור חנוכיות בנחלאות או ברובע היהודי בירושלים, עדיין לא תוכלו לסמן “וי” אמיתי עד שלא תעשו גם סיור חנוכיות בבני ברק.
חלות ויז’ניץ, צולם ע”י דניאל משולם
כל בית ממלא את מצוות “פרסומי ניסא” בהנחת חנוכייה על אדן החלון, עשרות חנוכיות ונרות מנצנצים ומאירים מכל חלון, סיפורי חג החנוכה ואווירת החג, סופגניות מאפיית הצבי הותיקה ולביבות תפו”א אמיתיות שמכינים חסידי גור. וגם זה עוד לא הסוף, עוד לא דיברנו על סוכות ופורים.
זה הזמן לקחת מדריך, לצאת לסיור אוכל בבני-ברק, לחזור מעט אחורה בזמן ולגלות את הצדדים היפים של היהדות החרדית.
רוצים להזמין סיור?
שלחו לנו מייל לתיאום:
[email protected]
חמין, צולם ע”י chandlervid85
2 תגובות על “סיור קולינרי: אוכל יהודי בבני ברק”
לא ידעתי שיש סיורים כאלה בבני ברק. קצת פחות מתחבר לטעמים האלו (מלבד החלות המצויינות) אבל אולי בסיור עצמו אני אבוא בראש “פתוח” יותר.
חלות ויז’ניץ – החלות הטובות ביותר. ואו! את שאר המאכלים אני אישית קצת פחות אוהבת.