“חורף זו העונה הכי יפה לביקור בוואדי ניסנאס – גם לא חם מדי כמובן, ואין כמו כנאפה לוהטת ביום קריר”
טיול בוואדי ניסנאס הוא לא רק טעים, הוא גם נותן שיעור מרתק על חומרי גלם, אותנטיות, היסטוריה וקיום משותף בעיר כל כך מיוחדת כמו חיפה. היכנסו למדריך המלא
סטייליסטית, יוצרת תוכן לעסקים ברשתות חברתיות, עיתונאית ועורכת עצמאית. בעלת בלוג הלייפסטייל החיפאי hey.fa.it
חורף זו ה-עונה הכי יפה לביקור בוואדי ניסנאס. שוק ואדי ניסנאס שמבוסס על ליקוטים ודגה טריה נמצא בשיאו.
גם לא חם מדי כמובן, ואין כמו כנאפה לוהטת ביום קריר. טיול בוואדי ניסנאס הוא לא רק טעים, הוא גם נותן שיעור מרתק על חומרי גלם, אותנטיות, היסטוריה וקיום משותף בעיר כל כך מיוחדת כמו חיפה.
ואדי ניסנאס אינו רק יעד לטיול טעימות וקניות של חומרי גלם. לאורך הסיור לא תוכלו להתעלם משירי קיר, אמנות קירות ומיצגי הקרמיקה והמיקס-מדיה. אלו הם יצירות שמילאו את הוואדי לאורך השנים במסגרת פסטיבלי החג של החגים השונים והנציחו את יצירתם ומורשתם של אמנים מקומיים.
על קירות הרחובות יוחנן הקדוש, הוואדי ואמיל תומא תמצאו עבודות קיר של האמנית חיה תומא ואמניות אחרות שיצרו לזכרה. תומא, אמנית קרמיקה יהודיה עלתה לארץ בשנות ה-30 ממולדובה.
קרדיט: flickr
בשנות ה-50 הכירה בחיפה את הסופר והעיתונאי אמיל תומא, עורך העיתון אל-איתיחאד. על אף התנגדות הסביבה הקרובה השניים הקימו בית משותף והביאו לעולם שני בנים.
סיפור אהבתם שימש השראה לספרו של סמי מיכאל “חסות”. מיכאל עצמו גם הוא בן העיר חיפה אשר שימשה השראה ומקום התרחשות לרבים מספריו. המפורסם מכולם “חצוצרה בוואדי”, המתאר את סיפור אהבתם של צעירה ערביה ועולה חדש יהודי הפך לאחד מהספרים הגדולים והחשובים בספרות העברית. כהוקרה על פועלו הונצח הספר ב”דרך סמי מיכאל”, בה תוכלו לקרוא על הקירות ציטוטים מספריו.
את הסיור בוואדי ניסנאס נתחיל מהמדרגות היורדות אל הוואדי מרחוב שבתאי לוי. זה הגבול בין רובע הדר לוואדי ניסנאס, וזה גם המקום היחיד בו תוכלו לראות בעיניכם מדוע זהו “ואדי”.
את נקודת ההתחלה תזהו לפי השלט הכתום המפורסם או לפי סנדוויץ’ ברכה המיתולוגי הסמוך. אם אתם מגיעים לכאן באמצע השבוע יהיה קשה לא לעצור כאן לכריך, אבל זכרו שהמון אוכל מחכה לכם בהמשך. את ברכה השאירו להזדמנות אחרת.
מדרגות ואדי ניסנאס, צולם ע”י שירי ויצנר
נרד את מדרגות הוואדי אל תחילתו של רחוב הוואדי. אראביקה קפה הוואדי. משפחת דאוד טוחנת קפה כבר שלושה דורות והריח יפתח לכם את התיאבון לכל הסיור. אינסוף אפשרויות של בלנדים וטחינה וגם משקאות אלכוהוליים מכל העולם הערבי. ואדי 44, חיפה.
בית מאפה פילפאלה
זוהי מאפיה מפורסמת בת כמה דורות, עם פיתות מדהימות, גם מחיטה מלאה, ג׳יבני (גבינה ערבית) אמיתית ולבאנה עיזים.
פילפאלה, צולם ע”י שירי ויצנר
אלואדי כלי נגינה
מקום קטן וקסום שמוכר ומתקן את כל סוגי כלי הנגינה. המעניין במיוחד במקום הם דווקא כלי הנגינה האתניים הקיימים במקום כמו דרבוקות ועודים מקוריים ממצרים וסוריה. ואדי 33-37, חיפה.
ויקטור הדייג
ויקטור חג’אר היה אחת הדמויות הבולטות של ואדי ניסנאס, וגם יו”ר וועד השכונה המיתולוגי. העסק שלו “ויקטור הדייג – דגי הואדי” פעל כמסעדה וחנות דגים סמוכה. ויקטור הלך לעולמו ב-2019 ורעייתו וילדיו ממשיכים את דרכו בחנות. תמצאו כאן את הדגים הכי טריים ויפים שיש, או במילים של היום: Ocean to Table.
ויקטור הדייג, צולם ע”י שירי ויצנר
כאן הדרך מתפצלת להמשך רחוב הוואדי ולרחוב יוחנן הקדוש. שניהם מגיעים אל רחוב ח’ורי כך שתוכלו לעשות את הסיור בסדר שמתאים לכם. אנחנו נמשיך על רחוב הוואדי לעוד אמנות קירות ומלחמת הפלאפל המפורסמת.
חומוס אלשאם
סטפן שחאדה לקח מנות מקומיות מסורתיות לפרשנות אישית ומה שיצא הוא צלחת החומוס שלא תאכלו בשום מקום אחר. מנת הדגל היא פתה חומוס – חומוס עם בצל מקורמל, יוגורט עיזים וסמנה (חמאה מזוקקת) רותחת.
חומוס אלשאם, צולם ע”י שירי ויצנר
פלאפל
המלחמה המפורסמת שמפלגת את חיפה היא איזה פלאפל הכי טוב בוואדי. פלאפל הזקנים ופלאפל מישל (זה מול זה ברחוב הוואדי) ופלאפל ג’ורג’ (רחוב יוחנן הקדוש) אלו שלישיית הפלאפליות המיתולוגיות של ואדי ניסנאס. שלושתם מצוינים ואפשר לבחור לפי הניחוח או לפי התור.
פלאפל מישל ופלאפל הזקנים, צולם ע”י שירי ויצנר
מיזם סבתוש
ירקות ממולאים לפי מה שהשוק מציע, קובה בשר או צמחוני, מקלובה, מפרום ומאפים על טהרת המטבח המקומי.
צולם ע”י שירי ויצנר
אבו אליאס
בחנות הירקות והירוקים שלו תמצאו מגוון של ירקות ובמיוחד הירוקים של העונה, מלוקטים: ז׳רז׳יר, עולש, מרוות ירושלים, אזוב (זעתר) וכמובן ירקות מרוקנים מתכולתם שמחכים שתעשו מהם ממולאים.
אלבית ביתק
פאטמה היא חובשת ונהגת אמבולנס שקמה מאוד מוקדם כדי להכין את הממולאים שלה ממקום הקטן שמשמעות שמו “הבית ביתך”. היא מתמחה במאפי טאבון ותבשילים כמו פאטייר, מועג’נאת, שושברק וממולאים. ברמדאן תוכלו לקנות כאן גם קאטייף מסורתי.
קרדיט: ארז גולקו
המזנון של נדימה
נדימה סביתי היתה אשת הפתיליות של הוואדי, שריחות סיריה היו משגעים את כל הוואדי. לאחר שנפטרה בניה המשיכו את דרכה עם סלט הבמיה והאורז עם בשר המפורסמים שלה. פתוח בשישי ושבת בלבד.
קרדיט: ארז גולקו
ניכנס אל הסמטה המחברת בין רחוב יוחנן הקדוש ורחוב ואדי. אצל זיאד.
זיאד הוא איש הליקוט של הוואדי, ומלך האבוקדו והאשכוליות. עושה זיתים, סומאק וזעתר לבד ויש עוד המון תבלינים. בסמטה הקטנה המחברת בין רחובות יוחנן הקדוש ורחוב הוואדי.
קפה חיפה של מוסטפא
בכל בוקר מוסטפא טוחן את הקפה שלו, במקום. הריח מתפזר בכל הוואדי, ככה שתמצאו אותו בקלות. יש לו גם חלבה וטחינה משכם, ממתקי תמרים ודבש חרובים.
קרדיט: flickr
רנה קרמיקה ארמנית
משפחתה של רנה פאנויאן הגיעה ליפו אחרי טבח העם הארמני, ושם היא גדלה. בעקבות אמה התופרת רנה למדה עיצוב אופנה ועבדה כתופרת ורוקמת.
מאוחר יותר, בביקור בירושלים, רנה גילתה את שורשיה מחדש ואת המסורת של הקרמיקה הארמנית. לחיפה היא הגיעה בעקבות בעלה זאבן, בן הקהילה הארמנית בחיפה, והסטודיו שלה פועל מביתם ברחוב ח’ורי.
אטליז אבו-שקארה
הקצבייה שכל חיפאי מכיר ובר בשרים עם כריכים ופלטות בשרים. תוכלו לשבת על הבר בפנים או בחוץ או להזמין לקחת.
מומלצים ופופולריים במיוחד כאן הם מיקס בשרים בצלחת עץ, כריכים מושחתים בהרכבה אישית וההמצאה של מרוואן: הלוליפופס, רולדות קטנות של סוגי בשר שונים על שיפודים קטנים.
אטליז אבו שקארה, צולם ע”י שירי ויצנר
ממתקי עבד אלהאדי
חנות ממתקים ערבית ענקית בה תוכלו לבחור כל שילוב של מתוקים ומיני בקלאוות. אחרי שבוחרים גודל של מגשית, מעמיסים עליה מגוון מתוקים ומשלמים לפי משקל.
ממתקי עבד אל האדי, צילום גלית רוזן
עבאס אוגלו
חנות היבואן היחידה בישראל של יצרנית הבקלאוות המפורסמת מטורקיה. ויש גם רחת לוקום הכי טובה שיש.
שווארמה אמיל
השווארמה המפורסמת ביותר של חיפה. כאן לפי האגדה האורבנית המפורסמת, המציאות את השיפוד המסתובב המיתולוגי. עד היום השיפוד של אמיל הוא שיפוד אחד בלבד ממנו מגישים כל היום עד שנגמר.
וונדרלנד
אחת מחנויות הפרחים היפות והמושקעות בחיפה. מומלץ להיכנס ולראות את אמנות השזירה המיוחדת ואת העיצוב המיוחד בחנות.
קונדיטוריית המזרח
מהצד השני של כיכר אמיל חביבי, על רחוב אלנבי, תמצאו כנאפה משובחת בצלחות take away לנשנוש ברחוב או לישיבה במקום כשלא עמוס.
מעדניית מישל סואידן
מעדנייה מפורסמת מאוד בחיפה בה תמצאו מוצרי מזון איכותיים עם דגש על אוכל ביתי משובח, לחמי מחמצת, גבינות ממחלבות בוטיק לצד יבוא, יינות, אלכוהול, קפה, תבלינים וכמובן החלווה המפורסמת שלהם.
צולם ע”י שירי ויצנר
כיכר אמיל חביבי מחברת בין הרחובות אלנבי, עין דור, שחאדי ושדרות הציונות. במעלה שדרות הציונות לקראת ההגעה לצומת רחוב הגפן נמצא בית הגפן, מרכז תרבות יהודי-ערבי.
זהו גם הגוף המפיק של פסטיבל החג של החגים בכל שנה. במהלך השנה תמצאו בשני המבנים של המרכז השוכנים זה מול זה מגוון של פעילויות למבוגרים ולילדים ותערוכות נושא.
חג המולד בוואדי ניסנאס. רונן מרקוס, מתוך אתר פיקיויקי
סטייליסטית, יוצרת תוכן לעסקים ברשתות חברתיות, עיתונאית ועורכת עצמאית. בעלת בלוג הלייפסטייל החיפאי hey.fa.it